internationaal, vertrouwen en single
Statistisch feitje: mijn weblog wordt gevolgd door mensen uit 5 landen. Doet niet terzake. Vind hetwel leuk.Wilde het alleen even melden. Dat was het internationale van dit verhaal. De rest gaat over vertrouwen. Voornamelijk.
Ik ben nogal goed van vertrouwen. Sommigen noemen dat naïef. Ik noem het anders. Ik noem het goed van vertrouwen.
Enkele jaren terug. Ik woonde nog in de Oosterpoort. Herfst. Veel regen. De bel ging. Een dakloze man, die ansichtkaartjes verkocht. Natuurlijk kocht ik iets van hem. Hij was zeiknat en had het erg koud. Ik nodigde hem uit om binnen te komen. Kon hij zich warmen. Koffie voor hem gezet en eten voor hem gemaakt. Goed gesprek gehad. Leuke man. Lex. Dat was zijn naam. Sommigen noemden mij naïef, dom en ontverantwoordelijk (mijn kinderen lagen boven in bed). Ik vertrouwde hem. Anders had ik hem ook niet binnen gelaten.
Wie moet je vertrouwen en wie niet? Ooit leende Robin mij 100 euro. Waarom? Omdat hij mij vertrouwde. En wist dat hij het terug zou krijgen. Ik ken veel mensen. Sommigen die ik zelden zie, vertrouw ik mijn pinpas toe. Ik heb ook familieleden. Meer dan me lief zijn. Sommigen van hen vertrouw ik mijn vrouw nog niet toe. Wat me er overigens aan doet herinneren dat ik al akelig lang single ben. Daar moet ik misschien toch weer eens werk van gaan maken. Tips zijn welkom. Dit echter allemaal terzijde.Weleen belangrijk punt van aandacht.
Ik wil nooit zo veel zeggen. Dus dat doe ik nu ook niet. Wel denk ik dat vertrouwen belangrijk is.
In sociologie en psychologie is de mate waarin twee groepen elkaar vertrouwen een maatstaf voor het geloof in de eerlijkheid en aardigheid van de ander. Vertrouwen speelt een belangrijke rol in bijvoorbeeld familiebanden, relaties, binnen bedrijven en andere sociale groepen. De gave van mensen om in te schatten of iemand te vertrouwen is, kan worden teruggevoerd naar een neurobiologische structuur en activiteit in de hersenen.[4]
Sociologie beschouwt vertrouwen als een van de sociale constructies van de samenleving, en iets wat elke samenleving nodig heeft. Sociologie focust zich dan ook sterk op de positie die vertrouwen speelt in de gemeenschap[5]. Interesse in vertrouwen is sinds de jaren 80 van de 20e eeuw sterk gegroeid.
In de psychologie wordt vertrouwen omschreven als “geloven dat de persoon die men vertrouwt zal doen wat men van hem verwacht”. Volgens psychoanalist Erik Erikson begint het eerste opbouwen van vertrouwen al in de eerste twee jaar van een mensenleven. De mate waarin dit vertrouwen wordt bevestigd of geschaad kan op latere leeftijd van grote invloed zijn.[6]
Vertrouwen wordt natuurlijk wel eens beschaamd, maar ja, zonder vertrouwen ben je overgeleverd aan angst en achterdocht. Je kan dan beter in een ivoren toren gaan wonen en niet in de Tuinstraat of Hora Siccama.
Ik weet nog een raadseltje: het komt te voet en het gaat te paard
Antwoord: een paardendief
Ha die Paul,
Ik heb een tip mbt singel zijn.
Vertouw erop dat je de liefde zal vinden!.
Het ga je goed!
Ik vind het leuk je verhalen en overdenkingen! Ik zal nog eens rond kijken naar een leuke vrouw...
Tjouw tjouw grtjs Ingrid