paulreist.reismee.nl

De tijd, mijn arrestatie

De tijd vliegt. Veel te snel.

Tijd gaat langzaam. Veel te langzaam.

Alles is relatief.

Nog maar een paar dagen en ik verlaat Moskou. Te snel.

Evenzoveel dagen plus 1 voor ik mijn lieve kinderen weer zie. Zo lang.

Desalniettemin. Ik houd van dit woord. Desalniettemin. Ik geniet nog steeds van Moskou en van alles wat ik hier zie. Wat me hier overkomt. Wat ik beleef.

Gisteren werd ik voor het eerst in mijn leven gearresteerd. Inclusief handboeien. Er was een oefening voor de parade op 1 mei. Inclusief militaire gevallen. Transport. Raketten. Tverskaja street was afgesloten. Tverskaja street is de aorta voor het verkeer in het centrum. Ik moest aan de andere zijde van Tverskaja zijn. Normaal gesproken waag ik mijn leven. Ren tussen de auto's door. Echter. De straat was afgezet. Veel politie. Veel militairen. Veel publiek ook. Erg veel publiek. Dit terzijde. Ik moest aan de overkant zijn.

Ik wist natuurlijk dat het onmogelijk was Tverskaya over te steken. Ik moest een stuk verder lopen om via een tunnel de overkant te bereiken. Voor de grap deed ik alsof ik de straat toch over ging steken. Foute grap. Twee militairen grepen me direct bij mijn schouders. Drie seconden later had ik handboeien om. Ik werd naar een busje gebracht. Zoiets als een ME -busje. Ik spreek gelukkig een aardig mondje russisch. 'Potsjemoe?'. 'Sjoetka'. 'Sjoetka'.

Ik kreeg geen antwoord. Eenmaal in het busje ging ik verder in het russisch.

Potsjemoe? Sjoetka! Sjoetka!

Mensen in uniform houden niet zo van grapjes.

Toen ging ik mijn charmes in de strijd gooien.

Ja gollandetsj. Ja idiot. Ja toerist. Ja idiot. Izvinietje. Izvinietje.

Ik trok daar een zwaar wanhopig gezicht bij.

Ja idiot. Izvinietje. Pazjaloesta!

Afijn. Mijn tas werd ondersteboven gehaald. Mijn paspoort werd zeer zorgvuldig bekeken. Ik werd gefouilleerd. Toen keken ze nog eens naar mijn onschuldig gezicht. En ik kon gaan.

Uniformen houden niet van grapjes. Met name uniformen gedragen door russen.

With love from Russia!

Robin

Je hebt je vast erg thuisgevoeld, zo gaat het bij de Kuip toch ook altijd?

Petra van Wijk

Lekker verhaal weer Paul, jij maakt wel wat mee hoor! Geweldig die blogs! Jammer dat dat straks weer over is als je eenmaal weer thuis bent ;-)

vriendelijke krankzinnige man

lijkt me best moeilijk, net doen alsof je de straat over steekt. Desalniettemin verbazingwekkend dat je pas voor het eerst van je leven gearresteerd bent.

Dineke

ja hoor, ik zat er op te wachten....hahaha, ben het helemaal met Petra eens, straks geen blogs meer van Paul........jammer!!!